Wednesday, December 7, 2011

Tidak Solat Tetapi Hidup Senang Lenang.

Kenapa Macam Tu?

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat semua.

Cuba berborak dengan orang yang tidak pernah solat. Tanya dia kenapa tidak solat. Tak takut dosa ker. Jika dijawabnya malaslah, tak sempatlah namun dalam masa yang sama dalam diri dia tetap ada rasa bersalah, dia berdosa tapi iman masih ada dalam diri dia.

Namun demikian, jika dijawabnya, tak solatpun boleh hidup senang lenang, tak ada masalah pun. Jika disambung lagi, tengok orang yang solat tak pernah tinggal tapi hidup susah memanjang. Apa guna solat katanya. Itu tandanya imamnya makin goyang. Tak mustahil dia boleh tergelincir akidah. Apatahlagi jika dia anggap solat tidak wajib sudah sah gugur akidah dia. Nauzubillahi min zalik.

Banyak orang tidak solat sebab inilah. Sebab pertama dia ukur diri dia. Kedua dia ukur orang lain.

Bila dia ukur diri dia - dia tak solat tapi hidup tetap gembira. Duit senang lenang. Bisnes maju. Tidak pernah rasa sakit. Tidak pernah rasa bimbang. Makan berselera macam biasa. Jadi dia rasa tak ada bezanya dia solat ke tidak. Buat apa susah-susah solat kalau semua yang dia nak ada depan mata.

Ukuran kedua dia lihat orang lain. Orang lain yang hari-hari ke masjid, solat wajib tidak pernah tinggal, solat sunat hari-hari buat tapi dia tengok orang tu tak sesenang diapun. Naik motor buruk macam tu jugak. Rumah dinding papan buruk berbumbungkan zink bertampal-tampal macam tu jugak. Patutnya dia rajin solat, Allah dah bagi rezeki melimpah ruah dekat dia. Tapi tak adapun. Akhir sekali ukuran jahil dia kata kalau macam tu baik tak payah solat kalau gitu.

Ramai golongan macam ni dalam masyarakat. Solat dianggap tidak bernilai. Bahkan lebih teruk anggap solat boleh menyekat rezeki. Semuanya kerana cetek ilmu agama. Ada satu kisah menarik untuk saya kongsikan. Dalam majlis agama selalu sebut kisah ni untuk teladan.

Ada dua orang nelayan. Seorang penyembah berhala, seorang lagi muslim yang taat kepada Allah. Ketika menebar jala, nelayan yang menyembah berhala menyebut nama berhalanya, manakala nelayan muslim itu membaca bismillah. Bila tiba masa jala diangkat, nelayan penyembah berhala mendapat banyak ikan, sedangkan nelayan muslim tadi, tidak memperolehi seekorpun. Malaikat yang melihat keadaan itu bertanya kepada Allah " Ya Allah, apakah yang telah berlaku? HambaMu yang menyekutukanMu, Kau berikan dia rezeki yang banyak, sedangkan hambamu yang menyebut namaMu, Kau tidak memberikan dia apa-apa." Allah menjawab, “ Yang menyekutukanKu, tempatnya memang sudah pasti Neraka. Maka apalah sangat rezeki yang pasti akan hancur itu jika Kuberikan kepadanya? Tetapi hambaKu yang beriman itu, Aku hendak memberi ganjaran syurga, maka Aku suka mengujinya untuk melihat kebenaran imannya”.

Saya pasti ramai yang pernah dengar cerita ini termasuk orang yang tidak solat tersebut. Peringatan dari Allah amat jelas. Sama ada kita nak faham atau tidak itu jer.
Jangan bersangka baik dalam keadaan kita gembira kerana tidak solat. Tidak solat bermakna lain-lain ibadat kita - puasa, zakat, sedekah tidak bernilai di sisi Allah. Azab akhirat pasti tersedia jika kita dijemput dalam keadaan kita tidak pernah mengenal sejadah.



~babylove~

Sunday, September 18, 2011

Wednesday, August 3, 2011

Misi Mencari Dan Menyelamat Orang Hilang

Salam seme pembaca saya... 
Kali ni entri saya berbaur serius...
Saya terpanggil nak membantu seorang rakan FB  yang kehilangan suaminya sejak pagi 2.8.2011 yang lepas...
Hubby dia klua dr rumah sehelai sepinggang.. Keluar sebab nak ambil Tafsir Quran dalam kereta..
Lepas 10mnt x masok2..
Salwa jenguk ke luar pintu kereta terbuka tapi hubby dia xde...
Report polis sudah dibuat..
Gerakan mencari sedang giat dijalankan..



Salwa mohon seme pembaca bantu dia mencari dan mendoakan suaminya masih dalam keadaan baik dan masih hidup..
Salwa perlukan bantuan anda seme berdoa dalam Yassin 7 Mubin 
Salwa masih mengharapkan kepulangan En. Ithnin kerana anak2 mereka masih kecil lagi..
Kalau pon kita seme x boleh nak klua cari, kita masih mampu berdoa kan....?
Malam ni khamis malam jumaat.. 
Boleh bacakan Yassin 7 Mubin... 
Boleh add Salwa kat FB berikan dia semangat dan sokongan padu... 
Semoga dai terus kuat menghadapi semua ini...
Sbb anak2 dia masih kecil2 lagi...

SEMOGA ALLAH MELINDUNGI SAUDARAKU INI... 
SEMOGA DIA KEMBALI DALAM KEADAAN YANG BAIK..... 

nota kontot yg sedey : niat dia kluar dr rumah tu nak amik tafsir al-quran.. sy tau saudara ini orang baik.. semoga dia dilindungi Allah...
~babylove~

Wednesday, July 20, 2011

Korang nak jadi RM1 ke RM50?

Apabila RM 50 bertemu RM 1.

Pada suatu hari, duit seringgit terserempat dengan duit lima puluh ringgit. 
Mereka ni dah lama tak jumpa. 
Lalu kedua-dua mereka memulakan perbualan.

RM1 : "Oit, lama tak nampak, mana ko pergi?"
RM50 : " Aku pergi merata tempat. Pergi stadium tgk bola, naik STAR Cruise, gi KK naik AirAsia, lepak One Utama, konsert AF, M'sian Idol.. tempat2 cam tuh lah. Eh, ko camner lak?
RM1 : "Hmm..biasa lah.. Balik-balik tempat yg sama............'SURAU...., MASJID......., SURAU........." (
 menjawab perlahan seraya menunduk )
renung2kan ..dan selamat beramal. :-)


nota seciput.... rasa2 korang nak jadi RM1 ke RM50? 
~babylove~

Sunday, July 17, 2011

pesbuk x leh masok???

AAAAA.....
PENGSAN 9 JUTA RATUS KALI
PESBUK X LEH MASOK LANGSUNG
DAH KENAPA ENCIK MARK?
X SUKA SAYA LAYAN PESBUK KER?
HADEEEIIII... 
SEMAK OTAK DEN NI
BIAR BETIK SKET MARK... 
U R MAI PREN!

UWAAA.. TLG AAAAA...
CAMNE NEEEHHHH?
~babylove~

Thursday, June 30, 2011

Ustaz Hj Lokman dan Farhana Batrisya

Assalamualaikum seme.....,

N3 ni sbnrnya x plan lgsg.. Tadi sy tengah bantu sorang kawan, dia tgh cari pusat rawatan alternatif Islam.. so sy rekemen la sorang ustaz ni.. Ustaz Hj Lokman .. ala yg slalu kluar Nasi Lemak Kopi O tu.... dengan Ashraf Muslim tu ( bapak mertua dia daaaa )... Sekali sy pon selak2 la web ustaz tu.. Selak punya selak, terjumpa la menda ni... Cer try click jap, Ustaz Hj Lokman Hamid & Ashraf Muslim  Heheheheheheh.. Terpampang gambor saya ngan princess kat muka depan web ustaz ni... Seronoknye.. dapat jumpe Ustaz Lokman ni. Pic tu, Ashraf Muslim yang amik. Dia bagi sy 2 surah utk diamalkan.. Surah Ghafir dan Surah Yunus.. :) Alhamdulillah setakat hari ni, sy dapat selalu baca kecuali time2 x mengizinkan dan time2 anak2 buat perangai.. Semoga akan berterusan. Kawan2 yang ada masalah penyakit, penyakit rohani, atau apa jua masalah, tak perlu cari bomoh atau pawang.. Jumpelah Ustaz Hj Lokman ni, guna perubatan Islam, pakai ayat Quran utk berubat dan mengubati.. Insya Allah.... lebey mujarab.... :-)



~babylove~

Monday, June 27, 2011

Hadiah yang akan kita dapat bila MENINGGALKAN SOLAT...

~ 6 Seksaan ketika hidup di dunia ~

1. Allah kurangkan keberkatan umurnya
2. Rezekinya dipersempitkan oleh Allah
3. Tidak ada tempatnya di sisi agama Islam
4. Doanya tertolak
5. Hilang cahaya soleh dari wajahnya
6. Amal kebajikan yang dilakukannya langsung tidak diberi pahala

~ 3 Seksaan ketika sakaratul maut ~

1. Menghadapi sakaratul maut dalam keadaan hina
2.Matinya dalam keadaan menderita kelaparan
3. Matinya dalam keadaan yang tersangat haus walau pun diberi minum sebanyak 7 lautan

~ 3 Seksaan di Alam Barzakh ~

1. Allah akan menyempitkan kuburnya
2. Kuburnya akan digelapkan
3. Allah akan menyeksanya dengan pedih sehingga hari Kiamat

~ 3 Seksaan ketika berada di Akhirat ~

1. Ia akan dibelenggu dan diseret di padang Mahsyar oleh malaikat
2. Allah tidak akan memandangnya dengan pandangan belas kasihan
3. Allah tidak akan mengampuni dosanya dan akan diseksa dengan keras di dalam neraka

:: NISBAH DOSA ORANG-ORANG YANG MENINGGALKAN SOLAT BAGI SETIAP WAKTU ::

~ Subuh ~
-Diseksa selama 60 tahun di dalam neraka (bersamaan 60,000 tahun di dunia)

~ Zohor ~
-Dosanya seperti membunuh 1,000 jiwa orang Islam

~ Asar ~
-Dosanya seperti is meruntuhkan ka'abah

~ Maghrib ~
- Dosanya seperti berzina dengan ibunya (jika lelaki) atau bapanya (jika perempuan)

~ Isyak ~
- Allah tidak redha ia hidup di bumi Allah ini dan digesa agar ia mencari bumi lain

~babylove~

Ragut dan CCTV

bergetar lutut tgk buletin utama kejap tadi.. 
wanita yang baru blk dari bank kene ragut dek 4 lelaki jahanam! 
takotnye tgk. 
punya kemaruk nk merompak, sampai sanggup selak/cabut tudung wanita tu. 
bangsat punya lelaki. 
aurat org pon nak tgk!
jahanam la korang 4 ekor.
nasib baik pompuan tu berani nk jerit, family dengar.  
elok ms kene baling batu tu kene kepala kasi mampos! 
mujur depan rumah ada cctv. 
ha siap la korang setan2 sekelian....
kene sula la dlm lokap nnt.
geramnyeee.. 
tapi takut juge.. 
nekadnya diorg ni meragut siang2


nota ragut : bahaya la pompuan klua masok bank sorang2 
tanpa ditemani sapa2.. 
ni la jadiknye. bahayaaaaaaaaaaaaaaaaa

~babylove~

Tuesday, June 21, 2011

Beri Insentif kepada lelaki yang mahu berpoligami?

Poligami tu penyelesaian masalah bagi: 
1. Lelaki yang sudah mempunyai isteri yg cukop baik di rumah, sempurna dari pandangan mata tapi bernafsu besar dengan punyai wanita simpanan
2. Lelaki kaya yg ingin membantu wanita yg susah.... 
3. Isteri yg sakit dan tdk dapat melahirkan zuriat, adalah zalim jika suami menceraikanya.. 
4. Wanita yg bergelar wanita simpanan mendapat "hak" dlm kehidupannya. 


Maka poligami sebagai penyelesaian dan byk lagi sebab2 poligami.... sebenar syariat yg diturunkan Allah utk manusia bagi penyelesaian kepada masalah2 yg disebut... Islam itu indah...tapi ada garisan yg tdk boleh dilangkaui.....jika lelaki itu mampu dari semua sudut, maka layak utk dia berpoligami, tapi jika sebaliknya haram kerana ia menganiaya wanita dan zuriat yg dilahirkan.... kadang2 manusia tdk memahami perkara yg disyariatkan dan perkara yg digalakkan...... memberi insentif kapada mereka utk berpoligami hanya mengalakkan kurang tanggungjwb lelaki terhadap keluarga..... sedangkan arab saudi yg ramai lelaki berpoligami pun tiada insentif .... Inikan Malaysia yg subsidi dikurangkan utk kebanyakan keperluan hidup..... Lebih baik insentif itu diberi kepada pelajar cemerlang ...lebih mengutungkan atau ibu2 tunggal....


Pilih, letakkan diri anda menjadi ibu tunggal yg kesusahan, sehingga melacur kerana pendapatan yg kurang, dan ada lelaki yg berkemampuan menghulur tgn mengangkat menjadi isteri @ wanita yg menjadi perempuan simpanan, sebagaimana gaya masyarakat barat dan mereka yg tdk boleh berpoligami... atau wanita2 yg uzur dan tdk boleh melahirkan zuriat sedangkan dia masih mencintai suami.... bagaimana islam memartabatkan kaum wanita.... sedang lelaki sebaliknya... jika lelaki uzur atau mandul dia tiada pilihan ceraikan isterinya, agar dia boleh membina kehidupan bahagia dgn lelaki lain.... fikirkan sebelum mengeluarkan kenyataan yg boleh menjejaskan akidah... islam itu cara hidup dan ia byk menyelesaikan masalah sejagat.... Poligami penyelesaian masalah kepada perkara tertentu... tetapi bukan satu galakan.... Ia hanya syariat.... Utk lebih faham pandanglah Rasulullah SAW... Baginda tdk pernah beristeri lain semasa Saidatina Khadijah masih hidup.... tetapi hny selepas kematiannya.... dan poligami yg berlaku dlm hidupnya ada sebab.... 


Lelaki skarang berpoligami?? 
Apa sebabnya? 
Cinta pandang pertama? 
Cintas berlandaskan nafsu? 
Cinta sejati hanya datang sekali.. 
Dan sudah diberi pada manusia bergelar isteri, bagaimana boleh datang cinta kedua? 

~babylove~

Andai sudah takdirnya

Kau dilahirkan menjadi manusia

Jangan la plak kau buat2 lupa tanggungjawab kau pada Pencipta kau
Jangan pula kau buat2 lupa segala suruhan Pencipta kau
Jangan pula kau buat2 lupa camne nak beza antara manusia dengan boneka
Jangan pula kau buat2 lupa akan segala tingkah laku kau menjadi perhatian orang

Jangan kau abaikan  tanggungjawab yang perlu kau tunaikan
Jangan kau persetankan perasaan orang2 lain yang bersama kau
Jangan kau berkelakuan seperti haiwan
Jangan kau persendakan agama kau

Andai itu berlaku malunya menjadi manusia
Andai itu berlaku rosaklah akidah manusia
Andai itu berlaku seksaannya dahsyat wahai manusia
Andai itu berlaku tak guna kau lahir sebagai manusia

~babylove~

Aku Hanya Pendatang

Aku bagai seorang pendatang
Ke sempadan yang mengasingkan
Sedang dulu di sini aku bermesra denganmu

Kedatangan tiada sambutan
Dan senyuman tiada balasan
Langkah kaki sampai di sini terhenti

Ku mencari
Kembali pohon hijau nan rendang
Di situlah kita berteduh
Dan sungainya
Bertali arus air mengalir
Bagai takkan berakhir
Dijadikan perlambangan
Tanda setianya percintaan
Dua insan


Perjalanan di tanah gersang
Tanpa sungai dan pohon rendang
Kau dan aku demikian diibaratkan


~babylove~

SUMBANG JADINYA

SELAGI KAU BOLEH "MENARI", 
KAU MENARILAH SEPUASNYA... 
JANGAN SAMPAI TERSALAH LANGKAH, 
SUMBANG JADINYA,
MENARILAH KAU MENGIKUT RENTAK YANG KAU SENDIRI MAINKAN,
KERANA BILA SUDAH TERSALAH LANGKAH, 
TAKKAN ADA JALAN KEMBALI BUAT KAU 
MELAKUKAN LANGKAH PERTAMA ITU... 


PERSIS KAMU WAHAI SI PENARI SUMBANG.... 

~babylove~

Rezeki Datang Dari Allah

Setinggi mana pon jawatan kita
Sekuat mana pon kita bekerja
Segigih mana pon usaha kita
Jangan sesekali kita lupa
Rezeki yang kita dapat hari2 itula
Datang dari Allah
Bila datang dari Allah
Wajib kita sujud pada Allah
Tanda kita syukur dengan rezeki Allah

Nak ucap syukur pada Allah bukan sekadar angkat tangan dan berkata
Syukur......
Solat kene jaga
Barulah rezeki yang diperolehi mendapat keberkatan-Nya
Bila lupa pada Allah
Camne kita nak mengharap rezeki datang pada kita
Tidakkah ada rasa malu kita mendambakan rezeki Allah
Sedangkan kita x pernah mengerjakan suruhan-Nya

~babylove~

Sunday, June 19, 2011

Klinik Surgery Orthopedic PPUM

14 June 2011 :

Hari ni besday my boy Adam Fikri... :) bawak lolipop 27bj utk kasi kat kawan2 dia. Nak buat camne mama kekurangan modal nak masak2 utk bawak g sekolah. Ye la, mama bukan org senang. Mujur adam x byk songeh. Alhamdulillah...


Kol 2.30ptg, kawan papa antokan mama ngan princess g PPUM sbb princess ada klinik terbaru, Orthopedic.. Prof Mary soh jmp diorg ni sbb lutut princess da smp jelas tinggi sebelah, and bukaan kelangkang princess makin ketat so susah sket nak buat dressing ( tuka pampers dan sbgnya ).. Aku pon g la.. Jmp Dr. Chee ( hensem weih ). Huahuahuahua sempat lg aku. Dia pon tgk xray anak aku. Dia ckp mmg terok dislocation of the hips joint tu. Hurmmm.. Dia suggest utk operate tulang punggung princess, betulkan kedudukan balik, then nak potong 1 muscle kat paha dia utk longgarkan sket supaya x ketat. Tapi............
1. Operation tu akan buat princess mengalami sakit yg amat sbb princess kecik lagi
2. Risiko pembedahan, mcm biasalah katanya.. risiko berlakunya pendarahan.
3. Masalah hips joint ni memang akan berulang di masa akan dtg, so akan lalui byk kali operation bila da sekali buat.

Aku ckp, ikot pada budi bicara u all la sbg doc sbb i x tau apa2... So dia refer ngan prof dia, senior doctor kat Ortho tu.. Doc tu ckp, masalah yg ni 3 tu mmg akan berlaku, so dia kata kalo boleh dia akan cuba elak utk buat operation ni, so dia soh aku dtg blk lagi sebulan sblm operate 4.9.2011.. Tarikh operation 13.10.2011.. Aku ni blur sbnrnya nak buat ke x.. Papa dia x setuju sbb x mo princess sakit. Dia kata kita org tua sakit sket pon x tahan, ni kan plak dia.. Skang ni tgh survey2.. rawatan terbaik tuk masalah princess ni.. Nak urut ke, nak amik botox ke.... Ntah, aku tatau sbnrnyaaaaa... Ya Allah, berikan aku jalan yg terbaik.. Permudahkan urusan princess....

~babylove~

2 Minggu di Kg Halaman.. Semenye Indah

30.5.2011:

Abah tiba2 tukar plan plak . Mula2 abah nak dtg KL jemput kami blk penang. Suddenly abah call hubby soh hubby anta kami smp Ipoh, then dr Ipoh abah ngan adik dtg amik. Apalagi, hati aku memang berbunga riang la kan. Heheheheheh.. Terus packing barang, memang eksited abes sbb da 6 bln x jmp mak. Kol 9 mlm, mertua dtg umah, kami jamu nasi ayam sbb memang da niat nak masak utk mak ayah malam tu. Nasib baik jadi, maklumla ayah tu tukang masak pro. Kalo masak x sedap, malu aaa.. Kol 11pm kami bertolak. Kawan hubby temankan dia sbb dia takot ngantok blk sorang2 kang.

Kol 3.30am, kami smp perai, hubby pon sms dia da smp tol subang. Hehehehhe sama2 smp. Aku mmg da flat gile. Ngantok abes. Anak2 seme tido, aku pon bom, ZZZZZZZZZZ. Esok pagi2 tgk mak aku ada kat tilam kami. Aduhai, rindu bebeno.. Terus salam mak, dia da nak g keje tu. Dia dok kelebek si puteri kesayangan dia la, princess. :) Petang tu, kami g rumah baru mak abah kat Mengkuang Titi, Bkt Mertajam. Alhamdulillah, tersergam indah. Syukur sgt. Rasa bahagia tgk mak abah senyum, boleh nmpk hasil titik peluh mereka setelah berpuluh tahun mereka bekerja. Syukur pada-Mu Ya Allah kerana memberikan rezeki yang melimpah ruah buat kedua ibu bapaku.. So start la operasi mengemas rumah lama sbb due date utk duduk rumah tu smp hari Ahad mlm je. Isnin da kene kosongkan. :) Aku tlg apa yg patut. Ye la si kecik ni paham2 je la. Tu pon, luka sana luka sini. Org sibuk mengemas dia sibuk menyepah.

Bermulalah episod baru di rumah baru. Best sgt 2 minggu dok umah mak abah.. Ari2 tgk muka mak abah, tgk muka anak, puasssssss... Seminggu tu sempat la jaga anak buah cik hanis ( anak kak long ).. demam. Cian dia.. heheheheheh.. Mula2 x mo ngan aku, lama2 baru ok. Jinak2 merpati gituk. Mak ngah syg hanis. Mcm2 aku buat kat kg, cuma x sempat nak berjalan sgt sbb transport terhad. Mak g keje bawak kete. Abg long seronok la adik2 dia ada.. Main je diorg. Celik mata terus main. X penat2... Hurmmm mengenangkan bukan slalu, aku biarkan. Kdg2 je volume tinggi sket. Main pasir la, main kat luar pagar la, main lompat tingkap la.. macam2.. Dia suka la 2 minggu aku kat sana, makan sentiasa bersuap. Seronok sgt2....

Ada 1 petang aku sempat bawak anak2 aku g mengkuang dem. Tengok ikan. Kemain eksited anak2 aku. Tapi syg la makanan ikan x bawak. Boleh tengok je la. Adam kan x pnh jumpe menda2 gini kat KL.. Dia yg over sket tu.

<--- Ni pic abg long ngan adik dia.. dia mmg syg gile budak tecit ni.. mana pegi asyik ngan adik dia je... :)


<--- permata jiwa mama.... adik & abg







<------ nampak x ikan2 tu....?







  <------ Adik tu geram nak turun sbnrnya.....

<----- Ni Anak Sulung Saya yang stay ngan mak kat kg.. Muhammad   Qayyum Zikri , 7tahun.... Sekolah Kebangsaan Permatang Pauh..
(  Ikot muka sapa? Papa ke mama? )



<---- Adam terover sket... ahahahahaha








<---- mereka ni sehati sejiwa.. gaduh pon ye jugeeee



<--- Mereka anugerah terbaik dalam hidup aku...








Then... 12.6.2011... tiba saat nak blk KL.. sgt la x bestnya.. Sebab da best dok kg ngan mak abah... Huhuhuhu rasa nak nangis je.... Sempat aku iron baju sekolah abg, kapurkan kasut dia.. Nak balik tu ( kol 12mlm, aku cam nak meraung je, tp aku tahan... Anak aku da tido sbb esok dia sekolah. Hurmmm tunggu ek, raya nnt mama blk. Mama syg abg long. Ni pon mama demam, rupanya abg long pon demam. Kita sama2 rindu kot syg.... Huhuhuhuhuh......

~babylove~

Tuesday, May 17, 2011

Mustahilkah Untuk Melakukan Perubahan?

Mustahilkah? Susahkah? Pasti jawapannya tidak mustahil.
Tetapi bukankah perubahan itu ada dua jenis iaitu perubahan positif atau perubahan negatif (nauzubillah).
Tiba-tiba terfikir satu persoalan.
Mengapakah untuk melakukan perubahan yang positif itu lebih susah berbanding perubahan ke arah yang lebih negatif?
Adakah kerana diri ini lemah? Lemah untuk melawan godaan syaitan?
"Dan sesungguhnya syaitan-syaitan itu benar-benar menghalangi mereka dari jalan yang benar dan mereka menyangka bahwa mereka mendapat petunjuk" Surah Az-Zukhruf 43 : 37
"Dan janganlah kamu sekali-kali dipalingkan oleh syaitan sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu" Surah Az-Zukhruf 43 : 62
Tarik nafas dalam-dalam. Ambil masa, fikir sejenak.
Yang mana lebih kita kejarkan? Perubahan yang lebih bagus atau yang sebaliknya?
Pastinya yang lebih baik.
Tetapi tidak dapat untuk kita nafikan untuk melakukan perubahan ke arah kebaikan ini, jalannya dihiasi dengan ranjau yang peuh berduri, halangan, ejekan, ujian, dan semua ini adalah dugaan.
Kadang-kadang untuk berubah ini penuh dengan bisikan dan desas-desus manusia:
"Eh, kenapa A pakai tudung sekarang ini, bukankah dahulu dia seorang minah rempit, ini mesti tak lama nie!"
"Alhamdulillah, A dah mula berubah insya Allah sentiasa dirahmatinya"
Hendaklah kita sematkan dalam pemikiran kita, janganlah sesekali kita terpengaruh dengan kata-kata negatif terhadap diri kita, kerana andai kata kita terpengaruh dengan kata-kata tersebut, pasti berat kaki ini untuk melangkah ke alam baru, berat lagi hati ini untuk melakukannya.
Percayalah, kita lebih mengenali diri kita dari orang-orang lain, dan Allah lebih mengenali kita dari diri sendiri.
Tidaklah semua perkara itu manis untuk menuju ke syurga, kerana pasti Allah selitkan sedikit ujian untuk kita, bagi menguji diri ini.
"Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman”, dan mereka tidak diuji?" Surah Al-Ankabut 29:2
Apakah definisi perubahan sebenar dalam diri kita? Adakah hanya dari segi fizikal atau hati nurani? Yang mana akan datang dulu?
Sebenarnya, yang mana datang dahulu itu tidak penting, kerana yang lagi penting adalah hasilnya.
Andai kita rasa, perubahan fizikal seperti melabuhkan tudung dan pakaian itu lebih mudah, maka lakukan itu dahulu, kemudian kita melatih hati ini satu persatu, andai kita merasakan hati ini lagi senang untuk dilatih, maka latihlah ia dahulu.
Kerana perubahan itu datangnya dari hati yang ikhlas, yang tulus. Insya Allah.
Mari mulakan langkah kita bersama, kerana pintu taubat itu sentiasa terbuka.
Manusia sentiasa perlukan perubahan kerana iman kita naik dan turun. Jangan biar jalan kita dihiasi dengan futur.

~babylove~

Monday, May 16, 2011

Dugaan ini meruntun jiwa

Kenapa akhir2 ni aku kerap sgt diuji...?
Pelbagai jenis cubaan yang datang....
Pelbagai rintangan perlu aku lalui...
Tapi takde sapa pon nak paham keadaan aku, kesusahan aku, keperitan aku....
Takde sapa pon nak dengar keluhan hati aku...
Takde sapa pon nak dengar rintihan jiwa aku....
Insan Tersayang? Sahabat? Teman? 
Di mana ntah mereka semua........
Da rasa cam hidup sorang2 atas muka bumi ni...
Bila cakap psl mati, org seme nak marah.. Cakap aku x pk anak2.....
Tapi org x pk plak keadaan aku ni camne?
Sedey gile.. memang sedey... 
Bila berblog, aku luahkan seme yg terpendam....

~babylove~

Monday, May 2, 2011

Rindu ... Aku rindu

Hetty Sarlene - Rindu Aku Rindu

Sekeras batu pergunungan
Hebatnya lagi rinduku ini
Biar nanti menimpa diri
Tiada apa yang menandingi

Setinggi langit yang terbentang
Tingginya lagi hasratku ini
Jangan leburkan kasih sayangmu
Kau pamir padaku kekasih

Rindu hati rindu
Bicaramu selalu di ingatan
Pedih hati pedih
Tingkah mu terlalu menyakitkan

Rindu ( rindu ) rindu ( rindu )
Menanti saat kau kembali
Pilu ( pilu ) pilu ( pilu )
Tak tahan hati ku menanggung

Rindu ( rindu ) rindu ( rindu )
Jangan kau tinggalkan ku lagi
Kelu ( kelu ) sendiri tak sanggup luka di hati
Ku menanti jalinan kasih yang terukir
Rindu aku rindu pada diri mu

Rindu aku rindu pada mu



 ~babylove~

Saturday, April 30, 2011

Tawa Dalam Tangisan



Happy Birthday Zharif, 
Happy Birthday Zharif, 
Happy Birthday Zharif Eiman, 
Happy Birthday Zharif



1 Year olredi la anak mama yg bucuk ni.. 
Yang sangat lasak ni. 
Budak kecik yang banyak akal.. 
Huhuhuh.. 
Mama sayang Adik...

Walopon mama sedang berduka, 
adik, kakak, abg, abg long 
adalah penawar duka di hati mama....




~babylove~

Thursday, April 28, 2011

Berita Terkini Puteri Tersayang

Assalamualaikum ....

Kembali bersiaran slps beberapa minggu rehat .. Tak sempat nak update la walopon banyak menda nak cite.. Heheheheheh.. Ni nak update citer terbaru puteri kesayanganku.. Farhana Batrisya a.k.a FANTASTIC FARHANA..



28.4.2011, 11.00am

Hari ni ada check up kat PPUM, follow up Paeds Clinic dengan Prof Mary Maret. Mcm yg sy mention sblm ni kat FB.. Prof Mary memang x setuju aku bagi produk TF kat Farhana. Kata dia hanya 5% keberkesanan pada Farhana. Tapi bagi aku lain plak.. aku nampak perubahan yang sangat besar pada Farhana lps guna produk ni. Aku pon tak paham kenapa Prof Mary x mo terima langsung keunikan produk TF ni.. Hurmmm.. nak buat camne kan? Kalo tau, mmg aku x kan berkongsi ngan dia.. Tapi nak buat camne, aku mmg eksited nak cite kat Prof perubahan yg aku nmpk lps guna TF.. Tak per la cite panjang2 bab tu.. x mendatangkan mslh pon buatku.. AKU TETAP SETIA MENGGUNAKAN TRANSFER FACTOR OKEY?

Berita gembira nak kongsi kat sini...... Ingat tak sebelum ni penah cite bab puteri x dapat bantuan kebajikan? Oooo lupa hek, princess dan JKM .... setahun yang lepas..... Alasan penolakkannya .... LAIN2...


Mula2 tu memang mcm da putus asa je nak mohon lagi.. Tapi lepas En. Azman JKD Petaling datang sekali lagi a few weeks ago.. Kali ni datang , nampak cam ada harapan nak dibantu. Bukan untuk saya, bukan suami dan anak2 teruna saya, tapi puteri tunggal saya... Bantuan utk anak OKU Sakit Terlantar..


Prof Mary bagi   surat sokongan / borang utk aku submit kat JKM.. nampak x Prof tulis apa? My princess memang perlukan bantuan "whelcha" mcm Usop.. tapi princess punya will be more cantik and nice sebab custom made utk princess.. And for sure saya akan pilihkan kaler merah @ pink buat puteri. Cantik tak?

Alhamdulillah.. semoga JKM x menolak lagi kali ni.

Tapi di sebalik berita gembira ni, ada terselit sket berita yang x berapa seronok.. Maybe nanti doc nak buat minor operation sket kat puteri sbb muscle paha dia agak ketat sket... So bila nak kembangkan kaki dia utk tukarkan pampers dia agak susah sket.. Nak bersihkan private part dia.. Prof cakap, kalo bia lama2 it might be worst nnt, so dia terus refer pada Klinik Ortopedik...

Paling tidak pon, doc kat sana akan beri cadangan yang lebey baik drpd buat operation utk betulkan dislocation of the hips joint... Prof kata, kalo operate pon, mslh dislocation tu akan datang blk.. sbb CP - Spastic ni mmg slalu scissoring... kaki bersilang.... Tunggu yer next update lps jmp Orto nnt...

Apa pon jua yg datang, mama tetap lalui .. 
Mama akan redah apa jua yg datang untuk kakak.. 
Biarpon mama berseorangan .. 
Kekuatan dalam diri kakak jadi sumber inspirasi mama..
Mama sayang kakak... 
Smp mama mati..........
~babylove~

Monday, April 18, 2011

Impianku....

KALO BOLEH, KAMI NAK BINA IMPIAN AGAR SATU HARI NANTI KAMI BOLEH DAPAT....





 NO 1 : NISSAN GRAND LIVINA

 NO 2 : NAK BELI RUMAH SENDIRI..

 

NO 3 : WHELCHA UTK FARHANA


NO 4 : NAK ZIARAH .. UTK HAJI DAN UMRAH


~babylove~

Sunday, April 17, 2011

Adakah Kau Cinta Padaku?

Tips-tips berikut adalah untuk pasangan suami isteri yang telah sah dinikahkan. Tips-tips ini bertujuaan untuk mengelakkan masalah dalam rumahtangga. Namun begitu, ianya juga sesuai bagi pasangan yang belum mendirikan rumahtangga sebagai panduan apabila m...endirikan rumahtangga kelak. 
1. Isteri adalah manusia  
Mereka adalah kaum wanita yang penuh dengan perasaan emosi. Apabila mereka redha dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan, maka perasaan mereka tenang dan gembira. Namun jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku, maka emosi mereka mulai berkecamuk dan sering ingin mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi.     
2. Dengar pendapat isteri  
Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka. Isu-isu semasa boleh dijadikan sebagai 'ice-breaking' . Kemudian, berbincanglah tentang hal rumahtangga dan masa depan. Suami boleh bertanyakan pandangan isteri tentang problem kerjanya. Malah isteri tentu berminat hendak mengetahui 'gosip' pejabat selepas seharian berhempas pulas di rumah. Dari situ isteri dapat mengenali karektor rakan-rakan pejabat suami secara tidak langsung.     
3. Beri pujian kepada isteri   
Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur. Memanglah wajar isteri penat jika dia terpaksa bangun pagi seawal lima pagi bagi memastikan semuanya beres demi kemudahan suami dan anak-anak. Kemudian tidur pula paling lewat kerana sibuk menyediakan persiapan untuk esok hari.     
4. Menganggap pasangan seperti diri sendiri  
Menganggap pasangan sebagai diri sendiri yang harus dihargai, dibelai, dihormati, disayangi dan dikasihi. Semua orang suka dibelai dan dikasihi lebih-lebih lagi pasangan suami dan isteri. Mengapa selepas berkahwin cinta tidak sehangat sewaktu bercinta. Inilah yang sering diabaikan oleh kebanyakan pasangan. Sedangkan pasangan anda adalah cerminan diri anda sendiri. Kemana jua anda pergi potret wajahnya perlu anda bawa bersama. Jika ini diamalkan selalu, rumahtangga akan menjadi bahagia.      
5. Ingat tarikh penting   
Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa sahaja apatah lagi daripada orang yang disayangi. Jika suami seorang yang prihatin dan menyayangi isterinya, apalah salahnya jika dia memberikan hadiah kepada isterinya. Hadiah tidak perlu terlalu mahal. Cukup sekadar seutas jam ataupun sehelai tudung sempena meraikan hari lahir . Jika 'budget' anda tidak mencukupi, sekuntum bunga dan sekeping kad sudah memadai. Hati isteri akan tersentuh dengan pemberian hadiah dan lebih terharu jika anda sempat menulis sepatah dua kata penghargaan di dalamnya seperti "Terima kasih di atas segala pengorbanan sayang selama ini".     
6. Penuhi hajat isteri   
Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi oleh suami. Jika isteri berhajatkan sebuah mesin basuh ataupun mesih jahit, pihak suami mungkin terpaksa berfikir dua atau tiga kali sebelum memenuhinya. Bagaimanapun, jika anda tidak berjaya memenuhi hajat isteri untuk masa yang terdekat, simpanlah hajat isteri anda itu dan tunaikanlah apabila anda berpeluang kelak. Bukankah pemberian itu melambangkan bahawa anda adalah suami yang amat menghargai pengorbanan isteri.      
7. Bantu ringankan tugas isteri   
Suami perlu turun padang membantu isteri, jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak, membasuh dan mengemas rumah. Maka suami pun perlu membantu. Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk cukup sekadar menggoreng ikan atau telur. Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan yang anda masak. Tentu dia berasa gembira dan tersenyum.     
8. Isteri bukan pembantu rumah   
Kebanyakan suami menganggap bahawa kerja-kerja rumah adalah tanggungjawab isteri seratus peratus. Walhal dalam Islam sendiri tidak ada hukum yang mengatakan bahawa isteri wajib melakukan kerja-kerja rumah. Cuma, ajaran Islam mengatakan bahawa wanita berkahwin yang taat dengan suami dan Tuhan, menjaga harta dan maruah suami dengan sebaik akan dijamin masuk syurga. Itu sahaja. Atas jaminan inilah ramai wanita tidak berkira dengan kerja-kerja rumah yang mereka lakukan selama ini.      
9. Bawa isteri berehat   
Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri adalah suatu kebebasan baginya. Kerana isteri tidak dapat menghidu apakah yang dilakukan di belakangnya. Kini, anda cuba terbalikkan situasi ini. Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat-tempat peranginan yang menarik seperti Genting Highlands ataupun Fraser Hills. Walaupun ia nampak remeh, tetapi setiap isteri pasti akan menghargai saat-saat manis sewaktu berehat di situ.      
10. Ciuman khas untuk isteri. 
Cuba anda tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat setelah begitu penat bekerja. Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu. Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isteri.      

~babylove~

Bagaimana Hendak Meluahkan Rasa Cinta Pada Insan Tersayang?

Selamat petang dunia....

Hari ni, mood so so suam2 kuku gitu... 
Ingatan tertumpu pada sang kekasih yang sedang berhempas pulas bekerja utk mencari rezeki...
Semoga Allah melindungi kekasihku itu agar dapat meneruskan dan melakukan segala pekerjaan dengan baik...
Walopon masa utk kami bersama kini agak terhad, diharapkan rasa cinta antara kami akan terus berkembang mekar...

Pesanan buat Kekasihku... Suamiku..

Aku tak mengerti ... apa yang kurasa,
Rindu yang tak pernah ... begitu hebatnya
Aku mencintaimu lebih dari yang kau tahu ...
Meski kau tak akan pernah tahu


Aku persembahkan ... hidupku untukmu,

Telah kurelakan ... hatiku padamu,
Namun kau masih bisu ... diam seribu bahasa
Dan hati kecilku bicara ...

Baru kusadari ...
Cintaku bertepuk sebelah tangan
Kau buat remuk seluruh hatiku ...


Semoga waktu akan mengilhami sisi hatimu yang beku,

Semoga akan datang keajaiban, hingga akhirnya kaupun mau

Aku mencintaimu

Lebih dari yang kau tahu ...
Meski kau tak kan pernah tahu
 
~babylove~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket