Friday, May 7, 2010

Kritikal Saat Mahu Melahirkan....




29.4.2010 ... sepatutnya due ari nih.. tapi still belom ada apa2 tanda.. kol 10 lebey rasa badan cam menggigil jerk.. huhuhuh.. cam nak demam. call abg, dia kat KL lagi anta barang.. iskhh... x tahan .. da makan ubat pon x leh jalan gak.. pas2 abg call aishah ( member opis aku ) .. soh bawak g hospital serdang. Huhuhuhuh smp sana, ramai la plak.. doc x mo terima patient. kalo nak cek biasa bleh laa tp kene tunggu lama. Gile.. aku cam nak pengsan dia soh aku tunggu lagik.. Iskhhh geram betol.. Pas2 aku balik sbb dia nak tolak aku g Hospital Kajang.. Huuuu x mo la aku..

Balik dr Serdang, aku terus g Klinik KJ, kebetulan cek up perut ari ni. Bila cek, jantung baby laju gile. Doc scan.. memang nampak jantung dia laju sket.. So doc soh g bilek rawatan kecemasan, masok drip 1 botol.. Utk turunkan suhu and utk stabilkan jantung baby balik.. Lps abes sebotol cek blk.. Ok la.. Balik umah.....

Kol 7 mlm.. rasa cam nak demam balik. Huhuhu .. abg belikan air kelapa, kuey teow sup.. Memang berat kepala sesangat.. Memang demam balik.. da makan ubat.. Pas2 kebah kejap.. peluh2.. Alhamdulillah.. lega sket. Pas2 dlm kol 12 lebey.. rasa nak demam balik.. Adui.. da makan ubat.. x kebah2.. pas2 amik air + ais.. lap badan ngan tuala.... X mujarab la plak.. Adoooyai.. Makin lama makin panas badan ni rasanya.. mata rasa nak terkeluar je!

30.4.2010 .. kol 8.30pg da terjaga.. Badan memang panas.. Kepala pusing betol.. Tetibe rasa nak muntah.. Skali muntah hijau.. ketul2.. uwaaaaaaaaaaaaaaa.. memang takot gile .. sebab memang x pnh jadi. Dlm pikiran memang hanya ada H1N1 @ denggi je.. sbb dpt rasa demam kuat gile. Abg terus ajak p HKL, smp sana dlm kol 9 lebey.. Diorg cek suhu .. da smp 39.7. Terus soh naik atas katil.. Cek jantung baby da smp 215.. panik seme.. Abes kain baju aku seme kene selak.. Diorg lap badan dengan tuala basah.. Start IV utk masok drip. Sebab demam tinggi sangat.. Dengan keadaan jantung baby camtu.. memang keadaan genting. Pas2 tolak masok ICU .. MHDW ( icu utk ibu2 hamil ) ... Smp ICU, kene lap badan lagi.. Harap utk dapat turunkan suhu.. Bibir aku da kering abes... dehydrate, kurang air. Pas2 suhu semakin menurun.. Alhamdulillah... Mak abah pon da on the way dr penang ke KL.. Huhuhuhuh.. Rasa cam nak nangis jee...

Kol 2.30ptg, suhu masih dlm kategori demam.. Diorg teruskan lap badan ngan kain basah... Setakat itu masih xde apa2 tanda nak melahirkan.. Petang tu, Pakar Sakit Puan, Dr. Ragunathan datang melawat dengan team dia.. Dia suggest utk deliverkan baby kat dlm tuh.. sbb x mo amik risiko simpan lagi baby dlm perot.. dengan keadaan aku yg demam tu. Dia kata.. akan cuba lahirkan secara normal. Aku pon blur2 gak.. sebab aku rasa aku xde kekuatan nak meneran pon..

Kol 5.. doc buat Rapid Test H1N1.. huhuuh berdebar menanti keputusan.. Doc tu korek2 hidung aku.. adooiiii .. Iskhhhh ... X pe la halal laa.. Dlm 30mnt, dpt result... NEGATIF!! alhamdulillah... sebelum tu, darah aku da diambil utk test denggi plak. Juga NEGATIF.. syukurlah.. aku bebas dr kedua - dua penyakit itu..

Kol 12mlm... demam da ok sket.. suhu da turun ke 37 darjah. Alhamdulillah...., doc datang periksa jalan bawah da bukak ke belum.. Dr. Azam.. dia kata jauh lagi baby nak kuar.. then masok la Prostin yg pertama.. kol 12.30mlm... adoiiii sakit tuh! Biasa la doc lelaki. Aduiiii.. Tahan je la.

1.5.2010 .. kol 3 pagi, doc dtg cek lagi bukaan bawah.. baru bukak 2cm.. contraction da ada.. huhuhu.. sakit perot da rasa.. Huhuhuhu... cepat2 la kuar!! Kol 6.00 pg, doc cek lagi baru bukak 3cm.. x bukak byk.. then diorg proceed ngan prostin kedua.. kali ni Dr.Amrul.. heeeee.. x mesra alam betol.. sakit nak mampos! mencik betol.... Geram sgt...

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa lps tu.. memulas2 perut aku.. Ya Allah.. makin lama makin kuat terasa sakitnya! Aduiii la mak ... Kol 10, Dr. Hari dtg periksa, da bukak 4cm.. da ada plan nak tolak aku ke LR.. so diorg soh aku berak dl.. masok ubat kot bawah.. huuuhuh.. sket je pon kuarnye.. Aku da start menangis2 .. sbb x tahan sakit sgt dengan 2 bijik ubat yg masok.. X dpt nak gambarkan camne rasanya.. Huhuhuhuhu. Smp aku mintak ubat tahan sakit.. Doc x leh nak kasi sebab sel darah putih aku lebey .. psl aku demam.. so sel tu bantu aku lawan penyakit.. Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Lagi 20mnt kol 12.00 tgh hari, aku ditolak ke LR dengan bukaan hanya 4cm.. dengan harapan baby leh kuar segera.. Huhuuuhuh sesuatu yg memalukan sudah berlaku.. Adoooiiii... Rupanya, dlm perot aku byk sgt "isi"... so memang jalan susah nak bukak.. sebab tu baby terpaksa dok jauh kat atas.. uwaa... nurse tu tolong "buangkan".... huuuuuuuuuuuuuu lega sesangat.. then doc bukak jalan.. terus bukak 5cm, 6cm, 7cm, 8cm, 9cm.... smp la 10cm. Aku pandang jam, lagi 10mnt kol 12, abg x smp2 lagi... Jalan bukak dengan cepat sekali.. doc ckp da nmpk kepala baby and ready da nak teran.. Huhuhuhuhuhu... Aku pon .. push la 3 4 kali... Rasa panas je kat bawah.. laju je klua.. kol 12.15 tepat... baby pon klua... Baby BOY.. hahahahahah.. yg aku sangka puteri... sbb memang x scan nak tgk jantina pon. Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh lega sesangat... Berakhirla satu penantian dan seksaan yg aku tanggung selama 2 hari ni. Jahit pon x byk, 5 jahitan je... Alhamdulillah x rasa sakit sgt, sebab memang da rasa lega abes.. Demam pon da baik, so berakhirlah semenyeee... Tak lama abes jahit... abg pon sampai... Hehehehe.. dia dulu pangku baby.. x aci.. heheheh.. then dia letakkan pada aku utk susuan pertama.. Pandai la dia hisap.. Comel sesangat... Walopon x dpt apa yg aku hajatkan.. aku bersyukur dikurniakan baby yg comel camtuh.. Huhuhuhu.. Hilang seme sakitnye... Abg happy sgt.. Abes seme kawan2/sedara dia call! Hehehehehehehe.. Itulah lambang cinta dariku utkmu sayang... Hero no 3..

Kol 2 lebey .. aku kene tolak blk masok dlm ICU, sebab doc nak pantau keadaan aku betol2 pulih sblm aku dpt duduk sama2 baby dlm wad.. huhuh terpisah aku dengan si kecik tu.. hati x keruan.. nak tidur pon x dpt nak lelapkan mata.. Kol 7.00mlm.. Dr. Hari dtg, periksa aku... dia puas hati dengan keadaan aku.. and benarkan dia naik ke wad, utk bersama dengan baby aku..... Alhamdulillahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh syukur lagi.. Thanx doc.. Kol 9mlm.. aku naik wad.. buat kali pertamanya.. aku pelok baby lama2.. huhuh syukur sgt............ Muhammad Zharif Eiman.. lambang cinta kami berdua

2 comments:

Aina said...

Alhamdulillah dan TAHNIAH atas kelahiran...tumpang gembira untuk hot mama ni dengan suami..:)

Selamat Hari Ibu yer..

SitiDarna said...

ALHAMDULILLAH...
MENGALIR AIRMATA SY BACA KISAH AKAK NI... TERINGAT AKHIR TAHUN 2008 LAPAN SAAT MELAHIRKAN AHMAD ARIF, SY PUN INDUCE 2 BIJI UBAT!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Photobucket